Man in ligstoel

Hans Mes vervaardigde het beeld in het kader van de herinrichtingsplannen voor de Bataviastraat in de Indische Buurt. Voor het maken van ‘Man in ligstoel’ liet de kunstenaar zich enerzijds inspireren door het leven van kolonialen in Batavia, in voormalig Nederlands Indië. Anderzijds nam hij als uitgangspunt dat de buurt ten tijde van de renovatie veel junks herbergde.

In het beeld zijn dus twee figuren verenigd. De overeenkomst tussen beide ligt volgens Mes in het feit dat de koloniaal parasiteert op de rijkdommen van de kolonie en de junk roofbouw op zijn lichaam pleegt – “de junk is de koloniaal van zijn eigen lichaam”, aldus de kunstenaar.

Het beeld stelt een man voor die onderuitgezakt zit in een ligstoel – een bekende pose op vele Nederlandse veranda’s in de voormalige kolonie. Het morbide gelaat en het geldstuk in zijn rechterhand zijn een verwijzing naar de ‘kwaadaardige hebberigheid van kolonialen’. Maar evengoed is in de man de junk met het uitgeteerde lichaam te zien.

Ondanks zijn griezelige uiterlijk is de figuur een vertrouwde bewoner van de Bataviastraat geworden; kinderen spelen op het beeld en buurtbewoners voorzien het ’s winters van een sjaal en ijsmuts.

Kenmerken