Wisent

Het beeld is meer dan twee meter hoog, drie meter lang en weegt ongeveer  11 ton. De forse gestalte met haar samengebalde vormen en gigantische nekpartij straalt een en al oerkracht uit.

Wladimir de Vries was een beeldhouwer in de letterlijke zin van het woord. Na een kleimodel, waarin de kunstenaar zijn idee uitwerkte, werd de steen bewerkt met beitels en mokers; een tijdrovend en zwaar karwei. De ‘Wisent’ is uit één stuk grijze muschelkalksteen gemaakt, waarvan in anderhalf jaar tijd acht ton werd weggehakt. Dit gesteente is zeer hard, want ook de afwerking die De Vries meestal met houten kloppers deed, moest bij dit beeld met een ijzeren moker gebeuren.

De wisent is het grootste dier van Europa. In het wild is deze soort uitgeroeid, de laatste zijn omstreeks 1920 in Rusland gedood. Afstammelingen van in gevangenschap levende wisenten bevolken een bos aan de Pools-Russische grens en zijn half wild.

Aanvankelijk wilde de Gemeente deze kolos bij de Veemarkthallen plaatsen, maar vanwege haarscheuren die bij vorst splijting konden veroorzaken, werd hiervan afgezien. In 1980 ging het beeld naar Winschoten voor de tentoonstelling ‘Groningen Monumentaal’. Daar bleek dat het beeld bestand was tegen weersinvloeden en sinds 1982 staat de ‘Wisent’ op zijn huidige plek te imponeren.

Kenmerken

Realisatie

  • Wladimir de Vries maakte de ‘Wisent’ in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling tussen 1972 en 1976. De Gemeente Groningen kocht het beeld aan.

    Nadat de ‘Wisent’ in 1980 enige tijd was uitgeleend aan de Gemeente Winschoten, als onderdeel van de open luchttentoonstelling ‘Groningen Monumentaal’ bij CC De Klinker, werd het beeld op 24 maart 1982 teruggebracht naar Groningen. Een kraan zette het 11.000 kilo zware beeld op een betonsokkel in het Noorderplantsoen.